Kvällssysselsättning

Riktigt kul att träna med alla mina fina systrar! 6 km pw och 50 min på utomhusgymmet. Nu blir det fruktsallad med kesella och film! 
 
Latsdrag
 
Knäböj
 
 Axelpress
 
 Parövning situps
 
 Fruktsallad med kesella, apelsin, kiwi, blåbär och passionsfrukt

Middagstips

Som ni kanske märker i bloggen älskar jag fisk och lagar helst olika fiskrätter! Idag vart det lax med sen såd som innehöll citron, grädde, dill, persilja, svartpeppar och rom. Tillsammans med ris och en sallad med avokado, fetaost, paprika, morot, huvudsallad, tomat, gurka, basilika, ytterligare persilja äppelcidervinäger och olivolja. riktigt gott! Nu ska jag iväg och träffa mina systrar för en pw och utomhusgym! 
 
 
 
 
 

Tema övervikt och fetma

Visste ni att 10-15% av svenska befolkningen lider av övervikt eller fetma, det är mer än 1 miljon svenskar. Beräkningar från 2010 visar att övervikten kostar ca 3 miljarder kronor per år i sjukhuskostnader i sverige. Kan ni förställa er hur mycket pengar det är, varje år! Vi i sverige anser att vi inte har några problem och skänker pengar hit och dit, jag menar inte alls på att det inte är bra, tvärtom, det är fint att vi hjälper andra, men att påstå att vi inte behöver pengar och hjälp är riktig bullshit enligt min mening. Vi har ett riktigt stort samhällsproblem: övervikt, som inte tas som ett jätteproblem. Ur min synvinkel är det är enormt problem som borde tas på största allvar. Skadade knän, ryggar, mediciner, sjukhuskostander, förtidspensionärer, jag kan fortsätta rabbla hur mycket som helst. Hur tror ni en överviktig person mår? Tror ni personen levererar 100% på jobbet med en skadad och belastad rygg? Det tror nämligen inte jag. En överviktig person kanske utstrålar glädje men kroppen tar stryk varje dag oavsett om personen ler. Sen finns det självklart skillnad på kurviga personer och övervikt. Nu pratar jag om personer som har ett BMI på över 25 vilket är skadligt. Ett BMI över 30 räknas som fetma och borde tas på största allvar. Bukfetman är fettet runt magen, mellan tarmar och organ som är farligare än underhudsfettet. Fett runt levern orskar fettsyror som transporteras ut i kroppen. Fettet i buken gör så att flödet i kroppen blir mer inaktivt och det blir fysiskt svårare att andas. Män har större tendens att lägga på sig bukfetma än kvinnor pga de har större fettlager under huden, runt midjan och inne i bukhålan. Kvinnor lägger däremot på sig mer underhudsfett på höfter och rumpa som är mindre farligt. Orsaker till bukfetma är rökning, alkohol, ärftlighet, stress och ingen motion.
 
Vad beror då hälsofarlig övervikt på?
Dåliga matvanor, stress, ingen motion, felaktiga matbeteenden, ärftlighet. MEN ÄRFTLIGHET INNEBÄR INTE ATT DU INTE KAN UNDVIKA TILLSTÅNDET OCH LEVA HÄLSOSAMT. Andra saker som också bidrar till övervikten är oregelbundna tider då maten intas, portionsstorleken är större, maten innehåller mer kalorier än fibrer, mer sötade drycker som ger dålig mättnad känsla. Sen samhällets största bov: alkoholen. Vi dricker mer alkohol än någonsin idag i sverige, vilket är ett ämne i sig att diskutera, men att den påverkar våran kroppsform är vi alla överrens om tror jag. Alkohol innehåller jättemycket kalorier och bryter ner kroppen. Att sedan ha stillasittande jobb, åka bil till och från jobbet, köpa med sig snabbmat eller färdig lagad mat som man värmer i mikro/ugn och sen lägga sig i soffan framför tvn hela kvällen bidrar inte till ett hälsosammare liv.
 
En tankeställare?

30 juni 2013

Godmorgon söndag. Hur mår ni? Har precis ätit frukost framför tvn, kollade på ett program som handlade om veterinärer från bondi, helt fantastiskt vilka människor det finns som gör allt för att rädda djuren. Jag såg ett annat vetenskapligt program häromdagen och där sa dom att husdjur kan förlänga en människans liv upp till sju år, som jag absolut tror på. Ett husdjur skapar lugn, trygghet, glädje och gemenskap. Så självklart ska de behandlas med det bästa. 
 
Idag ska jag försöka plugga lite, har varit dålig på det de senaste veckorna pga jobb och andra festligheter. Ska jag träna en timmes yoga och flexibelitet (har ett mål att kunna gå ner i spagat till sista veckan i augusti då jag åker till barcelona) så det är bara nöta på lederna! Ikväll ska jag träna med alla mina systrar, ett sätt att umgås på och samtidigt få träna, kan inte bli bättre! 
 
En bild från i fredags 

29 juni 2013

Hallå bloggis. Vad skönt det är att vara ledig en hel helg, väldigt sällan jag får vara det. Men den här helgen går jag och förbereder mig mentalt för att nästa månad jobba 25 dagar.. Har en lång vintersemester att se framemot därför allt detta jobb! Igårkväll fyllde en av mina bästa vänner år så det firades med en BBQ med närmsta vännerna. Jag kom självklart också på idén att trixa lite för att få lite coola bilder, så idag fick jag ta följderna av en värkande rygg, man är tydligen inte så flexibel längre hehe.. Men kul var det! Ikväll blir det filmmys med min vackra mamma, med massa glass och ostbågar! Vi åt en fantastiskt god middag i solen också, grillad kycklingfilé & champinjoner, sallad, färsk majskolv, potatisklyftor och getost, yummi yummi! Nu ska jag dra igång filmkvällen!
 
Ha en fantastisk lördagskväll
 
Frukost framför tvn, vilken lyx
 
 
 
Tror min vän har en aning korta hamstrings ;)
 
Helvete vad det här kändes, haha jag har aldrig varit så vig i hela mitt liv

10 goda hälsoeffekter

  • Walnöt = är bästa nöten, mycket omega 3
  • Linfröolja = innehåller omega 3,6,9. Mycket bra fettval
  • Kokosolja = 2 msk per dag sägs bränna fett. Jobbar bra med virus, antiinflammatoriskat och läkande effekter på insidan
  • Fisk = innehåller omega 3, rekommenderat intag: 3ggr/vecka
  • Citron = renar insidan & massa vitaminer
  • Kanel = 0,5 tsk om dagen stabiliserar blodsockret och förbättrar blodfetterna.
  • Ingefära = Mildrar mag och förkylningsbesvär och minskar sötsug
  • Äppelcidervinäger = Stabiliserar blodsockerkurvan & behåller PH-värdet i magsäcken
  • Böner och linser = Mättar bra, innehåller protein och vattenlösliga fibrer
  • Chili och starka kryddor = Ökar kroppens ämnesomsättning, till viss del också antiinflammatoriska och kärlvidgade effekter
Försök använda några av dessa ingredienser i din vardag för goda hälsoeffekter, ta för vana att steka i linfröolja, kokosolja eller olivolja. Pressa lite citron eller äppelcidervinäger över maten, salladen eller varför inte i vattenglaset? Våga spetsa till det med en starkare krydda i matlagningen, ät mycket fet fisk och gör lite ingefärste framför tvsoffan på kvällen. Det behöver inte vara svårare än så, lycka till!

Yoga inspiration a la skärgården

 
 
 
 
 
 
  
 

26 juni 2013

Hej Bloggen! Nu är jag tillbaka, utvilad och med solbrun hud! Hade en fantastisk bra semestervecka på Åland. Har fiskat, ätit massa god mat, solat och bara tagit det lugnt. På midsommarafton kom min syster med sin sambo och deras två små barn och min mamma över på besök, vi grillade, drack rosé och körde 5kamp, mycket trevligt att umgås med familjen på midsommar för en gång skull! På midsommardagen fyllde jag 21år vilket firades med en heldag på havet med sol, grillning på kvällen och lite skumpa och spel på kvällskvisten. Ni förstår nog vilken höjdarvecka det har varit! :)
 
Och bara för att jag har varit på semster har självklart inte träningen legat på is, tvärtom. Mestadels har jag tränat yoga. Jag älskar alla typer av yoga och rekomenderar alla att prova på. Många tror att det handlar om meditera och sitta och lyssna på andar, och ja till viss del, men långt ifrån vad ALL yoga handlar om. Det finns många varianter som nästan inte har någon medation alls på ett pass, utan fokuserar på uthållighet, styrka, balans och flexibilitet. Yoga är en träningsform som snabbt blev en favorit för mig just på grund av balansen mellan sinne, välmående och styrka och flexibilitet. Våga prova, det kommer kanske kännas underligt, skrämmande och obehagligt första gången, men ge det ett par gånger och se om det är något du gillar, om du inte vill prova på ett yogacenter är ett tips är att köpa en DVD skiva, Annette Lefterow är fantastiskt duktig och min personliga favorit. Släck ner hemma, se till att du inte kan bli störd, tänd några ljus och sätt på ett pass med Annette Lefterow och yoga i din alldeles egna takt. Värt att prova!
 
Nu ska jag snart röra mig ner till gymmet, ska köra ett bodypump pass med min vän Elin. Har dock världens värsta träningsvärk, hade ett tufft benpass i måndags så jag kan knappt gå idag haha, vi får se hur det blir att köra pump på det haha!
 
Ha en superfin onsdag!
 
Fångade en 4kg gädda :D
 
Rosé & jordgubbar med vanligglass
 
Morgonkaffe på verandan
 
Födelsedagsfirande
 
 
 
Löparrunda
 
 

Semester

Nu tar jag en veckas semester! Ska tillbringa den  i skärgården på Åland, fiska, sola, äta god mat, slappa och självklart träna massa! Har med mig hantlar och yogamatta, sen kommer jag köra mycket löpning. Så bara för att man har semester lägger man inte träningen på hatthyllan, tvärtom! Man spelar massa bollsporter, simmar, springer, promenerar. Och då kan man inte skylla på att tiden inte räcker till! Jag kommer ha ont på internet så bloggen blir lidande.. Men ska göra mitt bästa! Vi hörs!
 
 

Alkoholfria drinkar till midsommar

Tänkte tipsa om alkoholfria drinkar såhär lagom till midsommarhelgen! 
 
Melon heaven: 
- seven up 1 flaska
- melon mixer 1 msk
- lime
- is
 
Leopard:
- passionsfruktsjuice 6dl
- limejuice1 cl
- apelsinjuice 12 cl
- passionsfrukt 2 st
- is
 
Iste:
- vatten 1 l
- roobiste 1,5 msk
- honung 
- citron
- jordgubbar
- mynta

Helgen

Hej bloggen! Jag har varit sämst på att uppdatera under helgen, jag har varit på summerburst med mina tjejkompisar. Lyssnar egentligen inte jättemycket på sån typ av musik, men känslan och stämningen var oslagbar. Riktigt bra! Det är flera personer som frågar mig om jag dricker alkohol när jag tränar så mycket, och ja det gör jag, ca  2 ggr månaden, ibland mer eller mindre pga födelsedagar osv. Jag vill inte sluta leva bara för att jag tränar, jag prioterar träningen enormt men att dricka några öl en kväll ser inte jag som något negativt. Däremot skulle jag inte dricka varje helg för det påverkar träningen för mycket och dessutom så tror jag att jag hade ledsnat på öl ;) 
 
 
 
 
 
 
 
 

Middag

Hej bloggen. Har jobbat sen 6 imorse. Nu håller jag på att göra en fisksoppa med massa roliga ingredienser! Efter middagen ska jag och syrran på bio och se baksmällan 3! :)
 
 
 

Jobbar på träningsprogram

Håller på jobbar med ett nytt träningsprogram. Så sjukt roligt att sitta och pussla ihop ett individuellt program åt någon! Men det är svårt också, det ligger mycke tänkande och kunskap bakom det hela. Min kund har haft en program för stärkande bål ett par veckor, vi kommer fortsätta i samma spår men lägga till övningar som avancerar. Jag är riktigt nöjd med programmet så hoppas kunden också är det! 
 
bjuder på en posebild från gymmet idag, kvaliten får ni ha översikt med, skakade så mycket haha

Vätskeintag

Godmorgon. Har precis ätit frukost ute på altanen, så himla skönt sommarväder! Man blir ju inget annat än glad när solen skiner! Jag ska snart ner på gymmet, idag tänkte jag köra ett bodypump pass, som är en av de pass som jag tycker är roligast, man blir så jäkla stark på så kort tid! Jag tänkte ge er lite vetskap om hur man ska inta vätska under träning, vilket man förstås inte får slarva med!
 
Eftersom kroppen överhettas vid träning, (därför svettningar) är det viktigt att ersätta vätskeförlusten kontinuerligt. Man brukar säga att om träningen varar:
- Mindre än 30 min finns det ingen fysiologisk anledning till att dricka oavsett arbetsintesitet
- Mellan 30-60 min, kan man överväga att dricka. Kan bero på klimatet och arbetsinsats.
- Mer än 60 min ska man dricka oavsett arbetsintensitet.
Det är också en fördel att inta vätska ihop med snabba kolhydrater flytande för att få balans på trötthetskänslan och för att öka prestationen när träningen varar mer än 60 min. Vad exakt man ska dricka är väldigt individuellt, men generellt gäller det att när det är kallt ute bör man dricka en vätska med 5-8 % socker och när det är varmt ute bör man dricka med 2-3% socker. Detta varierar eftersom det beror på magsäckens tömningshastighet vid klimatet. Därför man blir törstig vid varmt klimat pga låg tömningshastighet eftersom man svettas, därför bör man dricka vanligt vatten eller vatten med låg sockerhalt eftersom det tas upp snabbast av kroppen.

Lunchtips

Fullkornspasta, chorizo kötthalt 95%, tomat, paprika, röd lök, sallad, gurka, avocado och ägg. Även färska basilika, äppelcidervinäger och olivolja. 
 
Visste du att äppelcidervinäger är en fantastisk källa till att hålla blodsockret på en jämn nivå, har effekt på fett och kolesterolnivån, håller kroppens ph-värde, innehåller 19 mineraler men framförallt är en höjdare för matsmältningen. Den renar och och rensar ut allt slagg. 
 
 

Tisdag 11 juni 2013

Hej Bloggen. Hoppas ni mår bra! Själv mår jag jättebra. Har precis varit nere på gymmet och kört ett triceps och axelpass. Det börjar ta sig nu och jag börjar bli riktigt nöjd! Så jäkla kul när man ser hur man varje dag blir starkare och större, så ge inte inte upp! You will be there, im promise. Men det krävs hårt arbete, man får inget gratis här i livet. Det kommer vara dagar som är skitjobbiga, du har inte lust med nånting, jag har också såna dagar, men det är då vi måste bita ihop och masa oss iväg på träning ändå, det är de vi blir starka av. Det kan handla om att bara ta sig ut på en promenad, man behöver inte gå till gymmet och pumpa i två timmar. Hälsa och träning handlar också om andra saker än bara gymhäng som vissa verkar tro. Ut och dansa en kväll med dina vänner, ack så bra träning! (du tänker inte på att du tränar och dessutom har du förbaskat roligt)
 
Idag har jag massa att göra, har möte med en PT kund imorrn som jag måste förbereda för, ska göra ett träningsprogram till min pappa sen ska jag försöka sätta ihop min lilla danskoregrafi som jag börja skriva på, det kommer vara en blandning av magdans och chairdance.. :D
 
 
 
 

Godnatt

Jag slutade på 2090 kcal på hela dagen. Jag skulle ha legat mellan 2700-3000 kcal. Så ett underskott på 700-1000.. Ska trixa lite imorrn och se om det blir högre! Anledningen till att jag skriver om det här är för att jag har mål som strävar efter dessa intag, så för mig är det viktigt att jag äter mycket, det handlar verkligen inte om att räkna kalorier utan endast för att jag är nyfiken och vill nå dit jag strävar. 
 
På tal om kalorier haha, så var jag ute och tog en powerwalk med min syster och papi nu på kvällskvisten. Riktigt skönt och väldigt trevligt sätt att umgås på! 
 
Kvalitetstid med min vackra syster

Kaloriintag

Jag måste säga att jag är frustrerad.. Jag har fått tips om en jättebra kostregistrering, vilket jag registrerade mig på idag och enligt mina förutsättningar ska jag få i mig ca 2700-3000 kcal varje dag. Nu när jag har varit extremt noga med att fylla i allt ligger jag på 1780 kcal (!!!!!!!) Och då är inte ens min styrketräning imorse borträknad, vilket landar på 400 kcal, så 1380 kcal är jag på nu och har bara kvällsmellis kvar.. Snacka om att ligga på underskott och ha schysst fettförbränning.. För min del är det bara att smälla i sig chips och pommes alltså! Haha nä skämt och sido, men måste ta tag i min kost för dom här värderna är inte okej. Jag anade att jag skulle ligga på underskott men inte såhär mycket.. jag som ändå äter ordentlig frukost, mellis, lunch, mellis, middag, kvällsmellis.. får se om det är samma besvikelse imorrn..
 
 
 

Måndag 10 juni 2013

Hello Monday! De flesta hatar måndagar, medans jag älskar dom, en jobbvecka bakom sig och en träningsvecka framför sig! :) Ska snart ner till gymmet, idag ska jag träna med en vän som jag inte har tränat med förut så det ska bli askul! Ska ge henne en riktig omgång att hon inte kommer vilja träna mer med mig sen haha. Ska försöka få med lite bilder hem, är ju så dålig på att fota övningar när jag är på gymmet, men det är för att jag alltid tränar själv (forever alone) så blir lite knepigt att få till det med både vikter och kamera hehe.
 
Ha en fantastisk måndag och se till att masa dig till gymmet under dagen så får du en grym start på veckan!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Återhämtningsmål

Återhämtningsmålet är jätteviktigt för de slutkörda depåerna i kroppen och för den optimala återuppbyggnaden. Omedelbart efter hård träning är kroppen fysologiskt sett inställd på glykogenuppladdning eftersom dom har tömts under passet. Om depåerna töms nästan helt och man inte tillför snabba kolhydrater direkt efter träningen kan det ta upp till ett dygn att återfå en normal nivå, även om man intar kolhydratrik kost under dagen.
 
Exempel på återhämtningsmål:
- Gainomaxdryck = för lite kolhydrat, för lite protein
- Maxinbar = för lite kolhydrat (räcker till en arm)
- Yalla dryckyoghurt = mer kolhydrat än gainomax men ändå inte tillräckligt
- Mjölk och banan = Täcker behovet, men för extra bra återhämtningsmål, tillsätt oboy i mjölken, just på grund av glykogenuppladdningen.
 
Med det sagt springer jag iväg till jobbet nu, ha en bra dag!
 

Lördag 8 juni 2013

Godmorgon bloggen. Gårdagen vart en riktig höjdardag! Jag och två vänner åkte med på flaket och herregud vad vi rocka flaket! Det kändes som man tog studenten igen! kvällen fortsatte med familjemiddag och sen kom lite vänner och drack lite öl, mycket trevligt. Nu ligger syrran däckad och helt utslagen haha och jag ska ta mig till jobbet. Jobbar hela dagen. Ska springa nu!

Fredag 7 juni 2013

Hallå bloggis! det är fullt upp hemma hos mig, idag tar nämligen lillesyrran studenten! (Nu är fan hon också vuxen!!) Självklart hänger jag med på flaket, och vem har sagt att man måste dricka alkohol? alkoholfritt fram till kvällningen för min del! Ska göra mig iordning nu! 
 

Mellanmåltips

grekisk yoghurt med honung och granola
 
hårt bröd med ost och tomat

Torsdag 6 juni 2013

Godmorning beauty! En solig dag som startar perfekt med en timme på gymmet eller en härlig promenad! Du bestämmer! Själv ska jag ner till gymmet, ett svettigt ryggpass väntar. Tar med mig min oboy också! Ska lägga upp ett inlägg om återhämtningsmål, varför det är viktigt och varför jag dricker oboy. Håll utkik! 
 
 

Att bli personlig tränare

Glädjen att få vara med på en kunds resa till sina mål och aktiva liv. Att hjälpa, stötta, puscha, påminna och lära, att vara en coach hela vägen. Att få inspriera, vägleda och motivera till ett hälsosammare liv, att vara någons förebild. Att vända frustation och stress till glädje och kämparglöd. Jag har kommit halvvägs på min resa och jag har på dessa månader lärt mig så oerhört mycket och jag vet att andra halvlek kommer vara lika lärorik. Jag vet att jag har det som krävs, men jag behöver precis som alla andra, öva, studera, ifrågesätta saker och ting. Jag tänker vara den glada professionella PT:n och ja, jag ska ta mig dit. I november är jag certifierad.
 
Träning är så roligt på många sätt, men många ser det tyvärr som det jobbigaste på hela veckan. Jag tror att många har en tendens att byta ut hela sin livsstil så fort dom ska "bli duktiga igen" och börja träna. Ett typiskt exempel är efter nyår, då ska alla bli hälsosamma, sluta med tobak, dra ner på alkohol, träna flera ggr i veckan, äta nyttigt osv. Hur ska detta kunna vara ett långsiktigt mål när man inte alls har den livsstilen? Jättebra att man har kommit till insikt att börja ett hälsosammare liv, men man kan inte ta bort alla hjärnans belöningssystem på en gång, inte ur långsiktigt perspektiv. Man får succesivt trappa ner på saker och ting. Se till att hitta en träningsform som passar dig och var nöjd att du har kommit så långt. Jag tror ofta det handlar om dålig inställning, att gå till ett träningspass med en inställning som bara tycker allt är jättejobbigt, man får ont osv gör självklart att träningspasset kommer resultera i det. Det gäller att komma till insikt att träningen är för att få dig må bättre, bli gladare, leva längre. Att sedan påstå att det inte finns tid för träning säger jag bara, herregud människa hur kan du misshandla dig själv på det sättet? Det handlar om prioteringar. Hur ofta sitter du exempelvis framför tvn på kvällarna? Trodde väl det, den timmen hade du kunnat lägga på ditt välmående. Ett mycket bra citat lyder: "Den som inte avsätter tid idag för fysisk aktivitet måste i framtiden avsätta tid för sjukdom"Något att fundera över, med det säger jag godnatt.
 

Middagstips

En krämig fiskgryta med torsk, räkor, potatis, broccoli, morot, citron, persilja, buljong, crème frashie, grädde & curry. 
 
1. Koka potatis i vatten och buljong. Tillsätt torsken.
2. Skär morot och broccoli. Pressa citron över räkorna och blanda med mycket persilja.
3. Häll grönsakerna och räkorna i kastrullen med potatisen och torsken. 
4. Tillsätt grädde, crème frashie, salt och curry. Koka på låg värme. 
5. Servera med färskt bröd. 
 
Efterrätt: Gammaldags vaniljglass med färsk passionsfrukt
 
 
 
 
 
 
 
 

Mjölk, bra eller dåligt?

Att vi i Sverige dricker mycket mjölk är ju ingen nyhet, men hur påverkar det oss egentligen? Är mjölk livsnödvändigt eller klarar vi oss utan mjölk? Nu ska vi se till att reda ut det. Men ni måste komma ihåg att allting som jag skriver i bloggen beror hela tiden på vad syftet är och nyttigt eller onyttigt i förhållande till vad, så utgå ifrån erat perspektiv och vad ERAT SYFTE är med träning och kost. Jag lägger bara ut basen att stå på, sen får man individuellt se det ur sitt perspektiv. Därför kan man aldrig säga att "gör så här" när det handlar om en stor grupp, ALLA PERSONER ÄR OLIKA, HAR OLIKA MÅL OCH FUNGERAR OLIKA. Där kommer vi som personliga tränare in i bilden. Vi jobbar alltid utifrån en kunds värderingar, mål och kompetens. En kund som hade jättebra bålövningar kanske inte fungerar alls på en annan kund som ska träna bålen. Så glöm aldrig att se saker med kristiska ögon.
 
Så till mjölken: Vill man åt kalken i mjölken, strunta i den och ät gröna bladgrönsker istället så kommer du åt mycket mer kalk. Man brukar höra att barn som inte dricker mjölk inte kommer få starkt skelett, vilket är och kommer förbli en myt. Att mjölken skulle stärka skelettet så pass mycket finns det ingen bevisad effekt på, dessutom får barnen i sig kalk via andra livsmedel om dom äter en allsidig kost. Att en vuxen människa ska dricka mjölk ur näringssyfte finns det ingen anledning till, sålänge man inte är i svält och behöver engergin. För mjölk är en bra energikälla, så om syftet är att få energi, då kan man dricka mjölk, men det finns andra livsmedel som ger ännu bättre energi om det är de man vill åt. Att efter ett träningspass dricka ett glas mjölk (med oboy, för att öka insulinet) är superbra eftersom mjölk är snabbast på plats om man jämför med havremjölk, vaselin, soyamjölk osv. Men mjölk är även slembildande, har tendens att utveckla astma, allergi och tarmproblem. Gynnar alltså förmågan att skapa låggradig infektion. Detta gäller vid högt intag av mjölk. Det är också värt att nämna att i Sverige och Finland är vi de som drabbas mest av benskörhet i hela världen, och det är ju konstigt eftersom vi dricker så mycket mjölk som "stärker skelettet", eller hur? Kan vara värt att fundera på. Och återigen, man behöver inte överdriva, men man kan fundera på av vilken anledning och syfte man dricker mjölk.
 

Vad betyder psykisk hälsa för dig?

Känn efter hur du mår, precis just i detta nu. Är du glad, ledsen, irriterad, trött? Låt känslan få kännas och acceptera hur just din kropp mår idag. Fundera en stund över vad du har att vara glad över i livet. Upprepa dessa glädjeting högt för dig själv. Hur kändes det att göra ovanstående? Kändes det naturligt, läskligt, obehagligt?
 
Jag är en fruktansvärt nyfiken och tokintresserad människa när det gäller psykisk hälsa. Det finns så mycket som påverkar våra beteenden, både medvetet och omedvetet. Varför jag tar upp ämnet i bloggen är för att jag tycker det är så otroligt viktigt att hitta sin balans mellan psykisk och fysisk hälsa. Om inte psyket mår bra, kommer inte kroppen må fysiskt bra heller och tvärtom. I dagens samhälle är det nya trender hela tiden om fysisk hälsa, GI, LCHF, löpning, "tappa 12 kilo" osv.. finns odräligt mycket sätt hur vi ska få kroppen att må bra fysiskt. Men det känns som att vi tappar poängen, räknas inte psykisk hälsa? Och många lever idag i en vardag där jobbet följer med hem, man ska vara tillgänglig via internet och telefon dygnet runt, man åker till och med inte och handlar längre för nu kan man beställa linas matkasse.. och ändå är det ett samhälle som har utvecklats enormt och det är tekniken som gör jobbet åt oss. Under all denna stress glöms våran psykiska hälsa bort. Även fast fysisk hälsa visar extremt goda hälsoeffekter, måste den psykiska delen också vara i balans eftersom en negativt påverkad psykisk hälsa påverkar vad man presterar på sin träning. Det är många faktorer som påverkar vårat psyke, kost, arbete, socialt, ekonomi, familj osv. Brister det i någon av dessa brukar det spegla av sig i någon av de andra och obalansen är igång. Det finns många olika sätt att hitta ett lugn och inre ro, exempelvis yoga, mindfullness, mental träning, ljudband och massage. Det är därför så himla viktigt att våga ta sin egna tid varje dag, det handlar inte om att vara egoistisk utan din egna hälsa för ett gott välmående.
 
Fundera en stund på vad betyder psykisk hälsa för dig?
 
 
 
 

Eftermiddagshäng

Hej! idag har vi haft 8 timmars teori om hälsopedagogik och coaching, det är svårare än man tror att intervjua och ställa rätt frågor! 
 
Nu är jag och min vän på shoppingrunda (och medans hon står i omklädningsrummet passar jag på att blogga hehe) och snart ska vi möta upp två polare till och äta middag på uteservering, solen skiner nämligen så härligt i Linköping! :D 
 
Lägger upp ett inlägg senare om gott välmående! 

Måndag 3 juni 2013

 
Dagens mentala träning, tänk på det. Ha en fantastisk dag! :)

Effektiv ryggövning

Detta är en variation av marklyft. Mycket fokus är framförallt på den stora ryggmuskeln latissimus dorsi och kappmuskeln trapetzius nedersta och mellersta del. (Sen självklart massa andra muskler också)
 
Tänk på:
- hålla ryggen rak och stilla
- lättböjda knän
- armbågarna går rakt bakåt 
- kläm åt skuldrorna 
 
 

Middagstips

Tänkte tipsa er om en superbra middag som innehållet fullt med nyttigheter! Ungsbakad sötpotatis med timjan, rostbiff, vitlöksmör och grönsallad. 
 
 
1. Skala och skär sötpotatisen i skivor, tillsätt smör och mycket färsk timjan. Ställ in i ugnen ca 20-25 min. 
 
2. Blanda smör och pressad vitlök tillsammans med lite timjan, ställ in i kylen tills sötpotatisen är klar. 
 
3. Gör en grönsallad med valfria grönsaker, tillsätt en skvätt balsamvinäger
 
4. Stek köttet, ta ut sötpotatisen, lägg upp allt på tallrik, servera & njut! 
 
Visste du att sötpotatisen är fullproppad med massa antioxidanter, rik på vitamin E, C, betakaroten och mineraler så som järn, koppar, kalcium och folat. Innehåller mycket kolhydrater som påverkar blodsockret positivt. Antioxidanterna skyddar mot fria radikaler som skyddar våra celler. Är även antiinflammatorisk som skyddar mot vällevandsjukdomar (Sjukdomar som anses fås pga osund livsstil). 
 
Vitlöken i smöret är bra för immunförsvaret, hjärt & kärlsjukdomar, rensar bort tungmetaller, ökar fettförbränningen och minskar sötsuget.
 
 
 
 
 
En riklig måltid med kolhydrater, protein, fett och massa mineraler och vitaminer. Smaklig måltid!

Söndag 2 juni 2013

Godmorgon bloggen! ännu en skoldag i Linköping! Idag ska vi öva på att bli testledare för Åstrands cykeltest sen vidare till gymmet på eftermiddagen! 
 
 
 
 
Roligt har vi iallafall! :D 
 

Vad beror håll och träningsvärk av?

Håll =  att det finns mängder med olika teorier om varför man får håll är kanske ingen nyhet, men vad är egentligen sant? Jo, det finns inga vetenskapliga bevisningar på vad det är som orsakar håll, vi kan bygga bomber och flyga till månen men vi kan inte lösa vad det är som påverkar håll. Man har teorier om att det kan bero på irration i bukhinnan. Det förekommer också oftare hos unga, otränade, personer med mycket svank, dålig hållning och direkt efter måltid. Ni har säkert varit med om håll vid axeln,  vilket man tror beror på att det är samma nervtrådar som går via bukhinnan. Eftersom håll inte förekommer (väldigt sällan) på elitnivå tror man att det tränas bort. 
 
Träningsvärk = är nybildande protein i musklerna (detta är också endast teori och inget vetenskapligt bevisat). Teorin stärks eftersom en person som tränar mycket sällan får träningsvärk och en otränad får det ofta och rejält. Myten säger ju också att det är bra att träna med träningsvärk och det skulle jag kanske inte påstå. När du tränar med träningsvärk avbryter du återhämtningsprocessen, vilket i sin tur leder till längre återhämtning men det är ingen fara att träna. Myten om att statisk streching påskyndar återhämtningen och lindrar träningsvärken är också bara någon svensson som spridit för att det låter bra. Finns alltså INGEN bevisad effekt på att det är så. 

Hej Linköping!

Godmorgon! Snart framme i Linköping för nästa tillfälle i skolan. Det är fortsättning på konditionslära men börjar vi ska också med hälsopedagogik och kostlära, ska bli riktigt intressant! Trivs jättebra i Linköping, har lika roligt varje gång. Är helt klart en av de roligaste sakerna jag gjort i livet. Och ännu bättre att jag gjorde det själv, hade jag valt skolan i sthlm hade det inte alls varit på samma sätt, här nere blir det en helt annan relation till folk. Jag hade exempelvis aldrig haft en rumskompis som jag har så kul med :) 
 
fick lite tankar om en ny dans på tåget, och hade inget papper att skriva på så fick bli en servett! Ska försöka lägga ut inspiration på olika danser och koregeafier, ska försöka sätta ihop den nya till nästa vecka! :)