Träningsplanering

Fysisk träning innebär kroppslig aktivitet som bidrar till att bibehålla eller förbättra en persons  fysiska kapacitet. Proteinerna i muskler och bindvävnad bryts alltså ner på de delar på kroppen som tränas. Under och direkt efter träning är proteinbalansen i kroppen negativ, men hittar igen balansen via kosten. På grund av detta är det då viktigt att planera sin träning, vid för lite återhämtning (vid maximalt styrkepass tar återhämtningen 3 dygn och vid konditionsträning 12 tim upp till 1 dygn) kommer då nästa träningspass påbörjas innan återuppbyggnadsprocessen är fullbordad, vilket innebär att de nedbrytande processerna kommer dominera och gör att prestationsförmågan minskar. Samtidigt ökar risken för överbelastning och överträning. Vid för lång återhämtning, då det går för lång tid mellan träningspassen återgår kroppen till sin utgångspunkt, vilket inte ger något resultat.
 
Återhämtningen beror såklart på en rad olika faktorer, kost, träningens kapacitet osv. Idrottare som tränat under många år återhämtar sig snabbare än de som har kortare träningsbakgrund. För en elitidrottare kan det positivt att träna 2 ggr/dag medans för en "vanlig svensson" 2-3ggr/vecka.
 
Därför är det viktigt att som nybörjare eller en som tränar lite grann att inte börja stenhårt. Man måste utgå från sig själv och ta vikter och lägga passen efter sin egna kapacitet. Även dom starkaste personerna har varit amatörer i början. Så tränar du nu 2 ggr/veckan, fortsätt så, kanske lägg på ett kilo på någon övning och öka successivt. Man kan inte som "vanlig svensson" tro att man kan träna 6 dagar i veckan, det funkar kanske 1-2 månader, sen kommer skadorna. Träning handlar om utveckling och tålamod, ingen blir vältränad över en natt! :)

Första inlägget

Godmorgon! Äntligen har jag fått fart på bloggen, det är ju inte lätt när man är så okunning på datorer som jag är, men det är tur att man har personer i sin omgivning som är fantasiskt duktiga! :)
 
För att det ska bli roligare för er läsare tänkte jag göra en presentation av mig själv, vilket faktiskt är svårare än vad jag trodde, att ta tiden och tänka på vem man är och vad man vill här i livet får en att verkligen fundera.
Jag är snart en 21åring som både var en skogsmulle och storstadstjej som barn. På veckodagarna både jag i stockholm och på helgdagarna bodde jag i skärgården på Åland. När jag ung tonåring började jag och min bästa tjejkompis jobba som fiskare, vi slet verkligen för våra pengar, att stå i ett typiskt aprilväder när det spöregnar, blåser svinkallt, 10 nät som behövs redas ut, fiskarna ska filéas och humöret är riktigt på botten då är man inte speciellt kaxig. Jag var också scout i tio år, vilket jag inte såg i första hand som något lärorikt utan tid till att få umgås och göra roliga saker med sina vänner, och jag lovar, hyss har vi gjort! Ju äldre tonåring jag blev, desto mer lockade storstadslivet i Stockholm, jag slutade åka med till Åland lika mycket och levde istället ett typiskt tonårsliv där vänner, fester och alkohol var hobbyn. Kontrasterna mellan mina två egentligen helt olika liv har gett mig stort perspektiv och många förutsättningar. Jag och mina systrar är lyckligt lottade som har föräldrar som gav oss lite av båda världar.
 
Mitt intresse för träning och hälsa har funnits sen jag var liten flicka. Tio år höll jag på med tiodans, hade bland annat Tony Irving som tränare. Slutade pga knäskada efter ha gått i klackar under alla dessa år. Hade uppehåll på ett halvt år, men kände att jag saknade dansen. Eftersom Shakira alltid varit min förebild fick jag inspiration av henne och började med magdans, fastnade för det och fortsatte i fyra och ett halv år. Under åren fick jag vara med och uppträda solo, i grupp och i en musikvideo. Tillslut kände jag att jag inte hade mycket kvar att lära och fick höra om polefitness. Fick en prova på kurs av mina systrar i 18års present och efter det var jag fast. Nu tränar jag på avancerad nivå och är bland det roligaste jag gjort, att dans kan göra en så glad. När jag inte är i dansstudion är jag på gymmet. Med all denna tid jag lägger ner på träning tyckte min mamma att jag skulle söka utbildning som personlig tränare, vilket jag också insåg skulle passa mig perfekt, sagt och gjort, jag sökte och nu är jag halvvägs genom utbildningen. Kan inget annat än le när jag tänker på hur fantastiskt lärorikt och kul det är!
 
Det var en liten djupare beskrivning av mig själv. Här i bloggen kommer jag skriva om tips för träning, kost, myter och min egna träning. Jag hoppas ni kommer gilla det, välkommen till min blogg och min vardag! :)

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.