Träningsplanering

Fysisk träning innebär kroppslig aktivitet som bidrar till att bibehålla eller förbättra en persons  fysiska kapacitet. Proteinerna i muskler och bindvävnad bryts alltså ner på de delar på kroppen som tränas. Under och direkt efter träning är proteinbalansen i kroppen negativ, men hittar igen balansen via kosten. På grund av detta är det då viktigt att planera sin träning, vid för lite återhämtning (vid maximalt styrkepass tar återhämtningen 3 dygn och vid konditionsträning 12 tim upp till 1 dygn) kommer då nästa träningspass påbörjas innan återuppbyggnadsprocessen är fullbordad, vilket innebär att de nedbrytande processerna kommer dominera och gör att prestationsförmågan minskar. Samtidigt ökar risken för överbelastning och överträning. Vid för lång återhämtning, då det går för lång tid mellan träningspassen återgår kroppen till sin utgångspunkt, vilket inte ger något resultat.
 
Återhämtningen beror såklart på en rad olika faktorer, kost, träningens kapacitet osv. Idrottare som tränat under många år återhämtar sig snabbare än de som har kortare träningsbakgrund. För en elitidrottare kan det positivt att träna 2 ggr/dag medans för en "vanlig svensson" 2-3ggr/vecka.
 
Därför är det viktigt att som nybörjare eller en som tränar lite grann att inte börja stenhårt. Man måste utgå från sig själv och ta vikter och lägga passen efter sin egna kapacitet. Även dom starkaste personerna har varit amatörer i början. Så tränar du nu 2 ggr/veckan, fortsätt så, kanske lägg på ett kilo på någon övning och öka successivt. Man kan inte som "vanlig svensson" tro att man kan träna 6 dagar i veckan, det funkar kanske 1-2 månader, sen kommer skadorna. Träning handlar om utveckling och tålamod, ingen blir vältränad över en natt! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback